16 Eylül 2015 Çarşamba

Çağımızın Teknolojisi:Mobil Uygulama



Günümüzde neredeyse herkesin kullandığı akıllı telefonlar, tablet bilgisayar gibi mobil cihazlarda çalışması için tasarlanmış yazılımlara “Mobil Uygulama” denir. Mobil uygulamaları kullandığınız mobil cihazınızın “Mobil İşletim Sistemi” ne göre farklı platformlardan edinebilirsiniz.

Örneğin; Apple iOS işletim sistemi kullanan iPhone, iPad gibi cihazlarınıza Apple App Store’dan, Android işletim sistemi kullanan cihazlarınıza Google Play Store’dan ya da diğer mobil işletim sistemi kullanan cihazlara sahipseniz Windows Phone Store ve BlackBerry App World gibi mağazalardan Mobil Uygulama edinebilirsiniz.

Mobil uygulamaları bu marketler aracılığı ile doğrudan Mobil Cihazınıza indirme imkânıyla beraber, isterseniz önce bilgisayarınıza indirip daha sonra indirdiğiniz Mobil Uygulamaları, Mobil Cihazınıza aktarabilirsiniz.

Mobil uygulamalar sundukları hizmetin kalitesine ve uygulamanın sahibinin isteğine bağlı olarak ücretli veya ücretsiz olabilirler. Ücretsiz sunulan Mobil Uygulamaları dilediğiniz zaman herhangi bir ücret ödemeden Mobil cihazınıza indirip, dilediğiniz zaman kaldırabilirsiniz. Ücretli Mobil uygulamaları ise çoğunlukla kredi kartınız ile satın aldıktan sonra dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz. WhatsApp gibi internet bağlantısı üzerinden ücretsiz mesajlaşma ve konuşma imkânı sunan bazı Mobil Uygulamalar da yıllık ya da aylık olarak dönemlik ücret talep edebilirler.


Haziran 2013 verilerine göre App Store’da 900 binden fazla aktif Mobil Uygulama yer almaktadır. Google Play Store’da ise bu rakam 1 milyonun üzerindedir. Mobil Uygulama Geliştirme sektöründe daha yeni olan Windows Phone Store’da ise henüz 190 bin civarı aktif Mobil Uygulama indirmeye ve kullanmaya hazır durumdadır.

Marketlerde bulunan Mobil Uygulamalar, aradığımızı bulmayı kolaylaştırmak için kategoriler altına bölünmüşlerdir. Mobil uygulama kategorilerine; haberler, oyunlar, müzik, bankacılık, fotoğrafçılık, spor, sosyal ağlar, eğlence ve bu tarz onlarcasını örnek verebiliriz. Bu kadar kategori arasından aradığınız Mobil Uygulamayı kolayca bulabilirsiniz.

Mobil uygulamalar genellikle hayatı kolaylaştırmaya ve pratikleştirmeye yöneliktir. Mobil cihazınızı oyunlar aracılığı ile Mobil Eğlence Merkezine çevirmenize olanak sunar.  Ayrıca Mobil Uygulamalar, normal bir web sitesinden çok daha az veri kullanarak aynı bilgiye ulaşmanızı sağladığından, Mobil cihazlarında kotalı internet bağlantısına sahip kullanıcılar için de daha avantajlıdır.

Örneğin; Mobil haber uygulamaları Mobil cihazınızın internet bağlantısını kullanarak ilgili haberlere çok hızlı ulaşmanızı sağlar. Facebook, Twitter, Instagram, FourSquare gibi Mobil Uygulamalar ile sürekli sosyal ağlara bağlı kalabilirsiniz. Fotoğrafçılıkla ilgili bir Mobil Uygulama edinip, sahip olduğunuz mobil cihazınızın kamerasına onlarca yeni özellik ekleyebilirsiniz.

Mobil E-mailuygulamaları sayesinde tüm mail adreslerinizi bir araya getirip, hepsine tek bir yerden ulaşıp zaman kazanabilirsiniz. Mobil cihazınızda GPS(Global Positioning System; Küresel Yer Belirleme Sistemi ya da Küresel Konumlandırma Sistemi) özelliği bulunuyorsa, Navigasyon uygulamaları sayesinde dünyanın herhangi bir yerinde yolunuzu kaybetmeden istediğiniz yere gidebilirsiniz. Hava Durumu Mobil uygulamaları ile anlık, günlük hatta aylık hava durumuna bile anında erişmek mümkün.

Bilgisayarınız üzerinde severek kullandığınız uygulamaların mobil versiyonlarını cihazınızda bulundurarak işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Yine sosyal ağlarda sürekli online olarak kendinizi ya da şirketinizi 7/24 temsil edebilirsiniz. Günümüzde mobil olma kolaylığının farkında olmak ve tüm mobil mecralarda var olmak bizler için kesinlikle vazgeçilmez olmaya doğru gidiyor.Özetle; mobil uygulamalar aracılığı ile ihtiyacını duyduğunuz şeyleri tek dokunuşla bulabilir ve ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Sizde şirketinizle ilgili mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız sayfamızı ziyaret edebilir, bize ulaşarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Fuler Web Tasarım ve Teknolojileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder